Eläinlääkäri Johanna Mäkitaipale on Lemmikkikanitutkimuksen perustaja ja päätutkija.

Johanna:
Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2005. Työskentelen ortopedina ja kirurgina Evidensia Tammiston Eläinsairaalassa Vantaalla. Kiinnostuin ortopediasta eli tuki-ja liikuntaelin-sairauksien hoidosta vuonna 2007, josta lähtien olen osallistunut aktiivisesti ortopedian koulutuksiin ja kongresseihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuodesta 2009 lähtien olen työskennellyt Evidensian (ent. Univet) eläinsairaaloissa Kouvolassa ja nyt Tammistossa.

Suoritin pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäritutkinnon (ortopedia/ kirurgia) vuonna 2012 ja kirurgian 2-vuotisen jatkokoulutuksen kirurgiassa (GPCert(SAS)) vuonna 2014. Tutkimustyö on kiinnostanut minua opiskeluajoista lähtien. Väitöskirjatyöni kanien D-vitamiiniarvoista ja luuterveydestä sai alkunsa Kaneli-kanista, joka tuli minulle eläinsuojeluyhdistyksestä pitkälle edenneen hammassairauden ja useiden vanhojen murtumien vuoksi. Aiemmin on todettu luuntiheyden alentumista kaneilla, joilla on pitkälle edennyt hammassairaus. Syyksi on epäilty D-vitamiinin ja kalsiumin puutetta. Hammassairaudet ovat kaneilla yleisiä, joten mietin voisiko myös murtumien taustalla olla alentunut luuntiheys. Aihe alkoi kiinnostaa niin paljon, että päädyin aloittamaan tutkimusprojektin aiheesta Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Väitöskirja valmistui 2020.

Kanien terveysongelmia on tutkittu varsin vähän, joten väitöskirjatyön ohessa päädyin tekemään laajemminkin kaniaiheista tutkimustyötä. Minulla on ollut suuri kunnia saada näihin projekteihin mukaan mahtavia, ammattitaitoisia kollegoita, joiden kanssa on ollut ilo työskennellä. Olen mukana myös kansainvälisissä tutkimusprojekteissa.

Kotona minulla on kaksi kodinvaihtajana meille tullutta risteytyskania Kielo ja Petteri, sekä bordercolliet Tending Tremor ja Tending Supreme.