Eläinlääkärit Johanna Mäkitaipale ja Sanna Engblom muodostavat Lemmikkikanitutkimuksen ydintiimin.

Johanna:
Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2005. Työskentelen ortopedina ja kirurgina Evidensia Tammiston Eläinsairaalassa Vantaalla. Kiinnostuin ortopediasta eli tuki-ja liikuntaelin-sairauksien hoidosta vuonna 2007, josta lähtien olen osallistunut aktiivisesti ortopedian koulutuksiin ja kongresseihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuodesta 2009 lähtien olen työskennellyt Evidensian (ent. Univet) eläinsairaaloissa Kouvolassa ja nyt Tammistossa.

Suoritin pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäritutkinnon (ortopedia/ kirurgia) vuonna 2012 ja kirurgian 2-vuotisen jatkokoulutuksen kirurgiassa (GPCert(SAS)) vuonna 2014. Tutkimustyö on kiinnostanut minua opiskeluajoista lähtien. Väitöskirjatyö kanien aineenvaihdunnallisista luustosairauksista sai alkunsa Kaneli-kanista, joka tuli minulle eläinsuojeluyhdistyksestä pitkälle edenneen hammassairauden ja useiden vanhojen murtumien vuoksi. Aiemmin on todettu luuntiheyden alentumista kaneilla, joilla on pitkälle edennyt hammassairaus. Hammassairaudet ovat kaneilla yleisiä, joten mietin voisiko kanien murtumien taustalla olla alentunut luuntiheys. Aihe alkoi kiinnostaa niin paljon, että päädyin aloittamaan tutkimusprojektin aiheesta Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Kanien terveysongelmia on tutkittu varsin vähän, joten väitöskirjatyön lisäksi päädyin tekemään laajemminkin kaniaiheista tutkimustyötä. Minulla on ollut suuri kunnia saada näihin projekteihin mukaan mahtavia, ammattitaitoisia kollegoita, joiden kanssa on ollut ilo työskennellä. Olen mukana myös kansainvälisissä tutkimusprojekteissa.

Kotona minulla on kaksi kodinvaihtajana meille tullutta risteytyskania Kielo ja Petteri, sekä bordercollie Tending Tremor.

Sanna:

Olen valmistunut Helsingin yliopistosta eläinlääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2018 ja työskennellyt useilla pääkaupunkiseudun pieneläinklinikoilla vuodesta 2017 alkaen. Entisessä elämässäni olen tehnyt pitkän työuran tietotekniikan alalla ohjelmistosuunnittelijana.

Toimin päivystävänä eläinlääkärinä Evidensia Tammiston Eläinsairaalassa Vantaalla. Pieneläinten hoito kiinnostaa minua vielä hyvin laaja-alaisesti, mutta akuutti- ja tehohoito, kirurgia, neurologia ja kanilääketiede ovat erityisen lähellä sydäntäni. Erikoistuminen on tulevaisuuden suunnitelmissani.

Olen perehtynyt mm. kanien kohtusairauksiin (eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielmani) ja vestibulaariseen sairauteen (eläinlääketieteen kandidaatin tutkielmani) sekä kanien ja jyrsijöiden hammassairauksiin. Kanien kohtusairaustutkimus ja yhteistyö Kanitutkimuksen/Johanna Mäkitaipaleen kanssa oli hyvin sujuvaa, hedelmällistä ja inspiroivaa, mikä sai minut kiinnostumaan kanitutkimuksen jatkamisesta väitöskirjatyön merkeissä.

Olen hyvin eläinrakas ja touhunnut koko ikäni eläinten parissa - eläimet ovat intohimoni ja eläinlääkärin työ lapsuuden unelma-ammattini. Rakkauteni kaneihin syttyi jo nuorena saadessani ensimmäisen Nassu-kanini 12-vuotiaana. Tällä hetkellä arkeani ihastuttavat kanineidit Lady Morris (risteytyskani) ja Gemma (rex) sekä heidän seuranaan dalmatiankoira Massey.